1 op de 5 vrouwen ervaart haar zwangerschap, bevalling en/of kraamperiode als negatief. Dit betekent dat je dus zeker geen uitzondering bent met de gevoelens en gedachten waar je nu mee rond loopt.
Iedereen ervaart zijn bevalling anders. Wat het belangrijkste is bij een goede verwerking van een heftige ervaring is dat je eraan terug kan denken zonder het gevoel te hebben overmand te worden door emoties of het gevoel te hebben dat je iedere keer weer terug bent in het moment alsof je weer midden in de bevalling zit. Het verwerken van een bevalling kost je brein 6 weken. Dat is ook een goede graadmeter om aan te houden voor jezelf. Indien je na 6 weken merkt dat je met niet verwerkte gevoelens blijft zitten en daar niet verder in komt is het tijd om hulp in te schakelen van een bevallingsverwerkingsspecialist.
Als verloskundige en coach begrijp ik hoe diep ingrijpend een traumatische bevalling kan zijn. Deze ervaringen kunnen een sterke impact hebben op je emotionele welzijn en je dagelijks leven. In mijn praktijk bied ik een veilige en ondersteunende omgeving om je te helpen bij het verwerken van deze ingrijpende gebeurtenis.
Of je nu recent een traumatische bevalling hebt meegemaakt of al langer worstelt met de gevolgen ervan, je hoeft deze weg niet alleen te bewandelen. Samen creëren we een warme ruimte waar je je gevoelens kunt delen en jouw ervaringen kunt verwerken. Mijn benadering is afgestemd op jouw persoonlijke behoeften, met veel aandacht en zorg voor jouw herstel.
Ik pas verschillende methoden toe, afgestemd op jouw behoeften, om je bevallingstrauma op een passende manier te verwerken. Dit traject helpt je stap voor stap om het trauma rondom de bevalling te begrijpen en te verwerken. We kijken niet alleen naar de gebeurtenis zelf, maar ook naar bredere patronen en eerdere ervaringen die mogelijk invloed hebben gehad op jouw beleving en verwerking.
Een trauma na de bevalling staat zelden op zichzelf. Vaak is de bevalling de laatste druppel die een dieperliggende pijn raakt—een pijnpunt waar je eerder in je leven mogelijk al mee te maken hebt gehad. Door niet alleen naar de bevalling, maar ook naar jouw bredere levensgeschiedenis te kijken, kunnen we ontdekken welke onderliggende patronen en ervaringen meespelen in jouw verwerking.
We beginnen met het opschrijven van jouw bevalervaring. Dit proces helpt je om gebeurtenissen chronologisch op een rijtje te zetten en je emoties en gedachten onder woorden te brengen. Door te schrijven krijg je inzicht in de specifieke momenten die trauma hebben veroorzaakt en hoe deze je gevoelens en gedachten beïnvloeden. Daarbij is schrijven letterlijk een manier voor je brein om te verwerken, anders dan er alleen over te praten. Het is een eerste stap naar verwerking en geeft ons een helder startpunt voor verdere coaching.
Na het opschrijven van de ervaring begeleid ik je bij het doorleven van de emoties die naar boven komen. Dit is een cruciale stap waarbij we stilstaan bij de emoties die je hebt ervaren tijdens en na de bevalling. Door dit samen te doen in een veilige omgeving, krijg je de ruimte om deze emoties opnieuw te voelen en te begrijpen, zonder dat ze je overweldigen.
EMDR is een bewezen effectieve methode om trauma’s te verwerken. Tijdens deze sessies focus je op bepaalde aspecten van de traumatische gebeurtenis, terwijl ik je begeleid door middel van bilaterale stimulatie (zoals oogbewegingen). Deze techniek helpt om de negatieve emoties en gedachten die aan het trauma zijn gekoppeld te verzachten en uiteindelijk los te laten, waardoor er meer rust en acceptatie kan ontstaan.
De EVA (Emotie Verwerking en Acceptatie) techniek is gericht op het accepteren van emoties zonder deze te verdringen of te vermijden. Samen kijken we naar hoe je met deze emoties kunt omgaan op een gezonde manier, waardoor je meer controle krijgt over je gevoelens. Deze techniek helpt je om emoties niet langer als bedreigend te zien, maar als een natuurlijk onderdeel van je verwerkingsproces.
Een tekenopstelling kan helpen bij het verwerken van een bevallingstrauma, omdat het een visuele en intuïtieve manier is om je ervaring en emoties in beeld te brengen. Door te tekenen, geef je onbewuste gevoelens en patronen vorm, zonder dat je ze direct onder woorden hoeft te brengen. Dit kan inzicht geven in de diepere laag van je trauma en helpen om blokkades los te laten. Daarnaast creëert het afstand tot de gebeurtenis, waardoor je er op een veilige manier naar kunt kijken en stap voor stap kunt verwerken.
Een familieopstelling kan helpen bij een bevallingstrauma omdat het inzicht geeft in onderliggende patronen en dynamieken binnen je familiesysteem. Vaak raakt een bevalling oude, onbewuste pijnpunten die verband houden met jouw eigen geboorte, familiegeschiedenis of overgenomen overtuigingen. Door een opstelling krijg je helderheid over deze verbanden en kun je emotionele blokkades doorbreken, waardoor er ruimte ontstaat voor verwerking en heling.
Met deze methodes help ik jou om jouw bevalling ervaring op een gezonde manier te verwerken en te integreren, zodat je verder kunt zonder dat het trauma je dagelijks leven blijft beïnvloeden.
Door de combinatie van mijn expertises als zowel verloskundige, traumacoach en bevallingsverwerkingsspecialist weet ik precies hoe het proces van kinderwens, zwangerschap, miskraam, bevalling en kraamperiode verloopt doordat ik er vaak letterlijk naast sta. Ik kan je niet alleen emotionele steun bieden, maar ook praktische tools met coachingstechnieken om weer balans te vinden. Neem gerust contact met mij op, zodat we samen kunnen werken aan jouw herstel en een toekomst waarin je je weer sterk en vol vertrouwen voelt.
Het is niet jouw schuld dat je een trauma hebt. Het is wel jouw verantwoordelijkheid het trauma te helen.
Schrijf je hier vrijblijvend in. Binnen 24 uur neem ik per mail contact met je.
Meldingen