Familieopstellingen

Familieopstelling: Inzicht in Onbewuste Familiepatronen

Een familieopstelling is een therapeutische methode die wordt gebruikt om inzicht te krijgen in onbewuste familiepatronen die door de generaties heen zijn doorgegeven. Veel van onze gedragingen, emoties en keuzes worden sterk beïnvloed door de relaties en gebeurtenissen in onze familie, vaak zonder dat we dit zelf beseffen. Een familieopstelling helpt om deze verborgen dynamieken zichtbaar te maken.

Systeemcoaching
familieopstellingen

Een bekendere term voor systeemcoaching zijn familieopstellingen.
Soms loopt je continu tegen dezelfde obstakels of is er terugkerende problematiek. In zo’n geval kan het nuttig zijn om een andere aanpak toe te passen en je coachvraag vanuit een systemisch perspectief te bekijken. Dat noemen we ook wel systemisch coachen. Maar systemisch coachen wat is dat nou eigenlijk?

Systeemcoaching Almere
familieopstelling

Hoe werkt een familieopstelling?

In een familieopstelling of bij bedrijfsopstellingen werken we samen om een “levende” voorstelling te maken van jouw familiesysteem. Dit kan met behulp van mensen (representanten) of blaadjes. Je plaatst hen in een ruimte op een manier die de relaties tussen jou en je familieleden weerspiegelt. De representanten geven vervolgens intuïtief feedback over de emoties of spanningen die zij in hun rol voelen. Dit proces kan verhelderen hoe onopgeloste conflicten of trauma’s uit het verleden nog steeds van invloed zijn op je huidige leven.

 

Praktisch en Concreet

In plaats van een ‘zweverige’ methode, kun je familieopstellingen zien als een manier om vastzittende patronen in relaties helder te krijgen en op te lossen. Het is geen magie; het gaat om het werken met de natuurlijke dynamieken in je familie die vaak onbewust worden doorgegeven. Door deze patronen zichtbaar te maken, kun je stappen zetten om deze te doorbreken of te helen, wat leidt tot meer rust en balans in je leven.

 

Wat je kunt verwachten

Tijdens een sessie zal de opstelling vaak diepe inzichten bieden in waarom bepaalde problemen, zoals angst, relatieproblemen of gevoelens van vastzitten, in je leven aanwezig zijn. Door deze bewustwording kunnen er veranderingen optreden in hoe je omgaat met deze uitdagingen. Het doel is om te ontdekken welke dynamieken jou tegenhouden en hoe je meer vrijheid kunt vinden in je keuzes en relaties.

 

Tot slot

Familieopstellingen zijn geen mysterieuze rituelen, maar krachtige hulpmiddelen om te begrijpen hoe je deel uitmaakt van een groter systeem en hoe dit systeem je keuzes beïnvloedt. Ze helpen je inzicht te krijgen in complexe relatiepatronen en geven je de ruimte om deze op een gezonde manier te veranderen.

Ik werk met de blaadjesmethode en tekenopstellingen. Dit is een zeer krachtige methode die 1 op 1 is.

 

* In de toekomst zal ik ook gaan werken met groepsopstellingen met representanten.

Blaadjes methode

Techniek

De blaadjes techniek is een methode die wordt gebruikt in familieopstellingen in een individuele sessie. Het werkt net als een traditionele opstelling, maar door blaadjes te gebruiken als representaties van familieleden of thema’s, creëeren we samen een opstelling waarin je visueel en gevoelsmatig kunt ontdekken welke dynamieken er spelen en hoe je deze kunt veranderen.

 

 

Hoe werkt het?

Identificatie van de Elementen
Je begint met het benoemen van de personen of thema’s die belangrijk zijn in jouw familiesysteem of probleem. Dit kunnen familieleden zijn (zoals ouders, grootouders, broers/zussen), maar ook abstracte elementen zoals “schuld”, “angst” of “liefde.

 

Blaadjes Plaatsen
Voor elk van deze personen of elementen kies je een blaadje. Op het blaadje schrijf je de naam van het familielid of het thema. Vervolgens leg je deze blaadjes op de grond of tafel, waarbij je de positie zorgvuldig kiest. Dit kan intuïtief gebeuren, waarbij je het blaadje plaatst waar het voor jou “goed” voelt in relatie tot de andere blaadjes.

 

Ruimtelijke Opstelling
Zodra de blaadjes zijn geplaatst, creëer je een ruimtelijke opstelling die de relaties en spanningen tussen de verschillende elementen weerspiegelt. Het doel is om te zien hoe de verschillende personen en thema’s zich tot elkaar verhouden.

 

Ervaren en Reflecteren
In de volgende stap observeer je de opstelling. Je kunt door de ruimte lopen of langs de blaadjes staan om te voelen hoe de energieën tussen de verschillende elementen aanvoelen. Je kunt ook op de plekken van de blaadjes gaan staan om te ervaren wat daar gebeurt. Dit kan verrassende inzichten geven over onbewuste spanningen, verbondenheid, of verstrikkingen in jouw systeem.

 

Aanpassingen en Inzicht
Naar aanleiding van wat je voelt en ervaart, kun je de blaadjes verplaatsen en experimenteren met andere posities. Deze verschuivingen kunnen leiden tot nieuwe inzichten en een andere kijk op hoe je bepaalde problemen ervaart binnen jouw familie. Het idee is dat deze verschuivingen symbolisch een verandering teweegbrengen in hoe jij je verhoudt tot je familie of systeem.

 

Waarom is de blaadjes techniek zo krachtig?

De kracht van deze techniek zit in de eenvoud. Het maakt de onderliggende dynamieken in een familiesysteem letterlijk zichtbaar en tastbaar, zonder dat je een groep mensen nodig hebt. Hierdoor kun je op een directe manier werken aan problemen, verstrikkingen of patronen, terwijl je je bewust wordt van hoe deze dynamieken je beïnvloeden.

 

De techniek is bijzonder geschikt als je graag 1 op 1 met mij wil werken en biedt dezelfde diepe inzichten als een opstelling met representanten. Het geeft je de mogelijkheid om patronen te doorbreken en meer balans te vinden in je relaties en jezelf.

 


familieopstellingen

Hoe mooi zou het zijn wanneer je helemaal jezelf durft te zijn?

Contact opnemen?

Schrijf je hier vrijblijvend in. Binnen 24 uur neem ik per mail contact met je.

Naam(Vereist)

Angélique Kooij

 

Edvard Munchweg 16C

1328 MA, Almere

06-31171976

info@angeliquekooijcoaching.nl