EMDR

Wat is EMDR en hoe kan het jouw coachingstraject versterken?

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een effectieve therapie die helpt bij het verwerken van trauma en emotionele blokkades door middel van gestructureerde oogbewegingen. Deze methode ondersteunt de natuurlijke verwerking van negatieve herinneringen, wat resulteert in verminderde angst, stress en andere trauma-gerelateerde symptomen.

 

EMDR therapie in Almere

In mijn coachingstrajecten gebruik ik EMDR om jou te helpen bij het overwinnen van belemmeringen die je persoonlijke groei en welzijn in de weg staan. Of je nu worstelt met het verwerken van eerdere ervaringen of zoekt naar manieren om beter om te gaan met stress en druk, EMDR biedt een krachtige aanvulling op je ontwikkelingstraject. Ontdek hoe deze techniek je kan begeleiden naar innerlijke rust en een nieuwe balans in je leven.

 

Traumatisch herinnering

Iedere nare gebeurtenis die als een herinnering een blijvend negatief effect op jouw leven heeft, wordt traumatisch genoemd. Typisch voor een traumatische herinnering zijn de heftige emoties, de levendige beelden en de fysieke reacties daarop en deze herinneringen worden telkens weer geactiveerd in situaties die lijken op die tijdens de traumatische gebeurtenis. Zo kan een geluid, een geur of een beeld de gevoelens en de beelden van jou traumatische gebeurtenis weer levendig terugbrengen in het heden, inclusief alle lichamelijke reacties van toen.

 

Hoe werkt EMDR?

We gaan eerst samen op zoek naar letterlijk het plaatje in de de traumatisch gebeurtenis waar de meeste lading en spanning op zit. Door iedere keer dit plaatje en de spanning hierbij op te zoeken en je daarna opdrachten te geven zoals het volgen van mijn vingers haal je de spanning los van het beeld.

emdr therapie nadelen
EMDR Almere

Zijn er nadelen aan EMDR therapie?

Hoewel EMDR voor veel mensen effectief kan zijn, zijn er enkele mogelijke nadelen en uitdagingen waar je rekening mee moet houden. Hier zijn enkele daarvan:

 

  1. Intensieve emotionele ervaring: Tijdens een EMDR-sessie worden pijnlijke herinneringen opnieuw opgeroepen, wat emotioneel zwaar kan zijn. Sommige mensen ervaren sterke emoties zoals verdriet, angst of boosheid tijdens of na de sessie.
  2. Tijdelijke verergering van symptomen: In de eerste sessies kunnen klachten tijdelijk verergeren, zoals intensere nachtmerries, verhoogde angst of herbeleving van traumatische gebeurtenissen. Dit kan beangstigend zijn, hoewel het vaak tijdelijk is.
  3. Onverwachte herinneringen: Soms kunnen tijdens een sessie onverwachte herinneringen of gevoelens opkomen die niet direct gerelateerd lijken aan het oorspronkelijke trauma. Dit kan verwarrend of overweldigend zijn.
  4. Vermoeidheid: EMDR kan mentaal en fysiek vermoeiend zijn. Het intensief verwerken van emoties en herinneringen vraagt veel energie, wat tot vermoeidheid kan leiden na de sessies.
  5. Niet voor iedereen geschikt: Hoewel EMDR voor velen effectief is, werkt het niet voor iedereen. Mensen met bepaalde psychische stoornissen, zoals dissociatieve stoornissen of ernstige persoonlijkheidsstoornissen, kunnen soms baat hebben bij een andere aanpak.
  6. Meerdere sessies nodig: Hoewel sommige mensen snel verbetering ervaren, kan het voor anderen langer duren voordat ze positieve resultaten merken. Het is geen “snelle oplossing” en kan meerdere sessies vergen.
  7. Herbeleven van trauma: Omdat je tijdens EMDR teruggaat naar traumatische gebeurtenissen, kan het voelen alsof je het trauma opnieuw beleeft, wat voor sommige mensen als zeer intens en onaangenaam kan worden ervaren.

 

Samen kijken we of EMDR de juiste therapievorm voor jou is.

Hoe mooi zou het zijn wanneer je helemaal jezelf durft te zijn?

Contact opnemen?

Schrijf je hier vrijblijvend in. Binnen 24 uur neem ik per mail contact met je.

Naam(Vereist)

Angélique Kooij

 

Edvard Munchweg 16C

1328 MA, Almere

06-31171976

info@angeliquekooijcoaching.nl